Thursday, December 29, 2011

URAP DAN SAMBAL PARU!

SALAM pembaca Ayuni Nadzeri sekalian (mcm ada org baca)

Hehuu.. lantak. pedulikk..

Hehe.. Hari ni gigih uolls lunch ai dgn housemate masak memasak! Giler gigih! Tgklaaa gigih2 tapi DIET tetapppp! Tp xtahan jgk ni tau.. Mana blh tahan. Masak URAP dgn SAMBAL PARU. Febret ai tuuu!

Mula2 kena tgk pinggan ai dulu k... Sgtlah nampak tak menyelerakan!

Woops! Ada ka yg sudi nak tanya buat macamana?? Kahkahh! Haruslah RESIPI MENCAMPAKCAMPAK! Grrr..! Merepek la Ayu!

Okeh.. Tgk dulu! Nnt kite citer cemaner buatnyerrrr... Walaupun kita pn baru 1st time buat... Macam kurang something. Yelah. 1 benda tak cukup mmg tak cukup rasa la kan! Heh.. Takpo2. Dah mender tu takde sini gimana dong....


Nama diberi URAP.. resipi daripada mak sedara saya. MAK LANG IDA!

Thanks Mak Lang! Gojes lah!

Bahan2:

- Kacang kelisa/kacang botol (direbus & potong)
- Taugeh (goreng tanpa minyak dan air..nk bg kering jek)
- Kelapa muda (putih..tanak kaler2 coklat. nnt taklawa)
- Kunyit hidup (sikit jek)
- Cili padi/cabai melaka (10 bj. ikut nak pedas mcmana)
- Udang kering (goreng tnpa minyak. agk2 sesudu besar)
- Garam & gula secukup raseerr...

Cara nak buatnyerr:

1. Tumbuk halus cili padi, udang kering, kunyit hidup.

2. Masukkan kelapa muda tu kat dalam lesung jgk. Tumbuk sekali. Biar sebati. Tak muat pandai2 la pikir cemana. Tumbuk asing2 pon voleyhh..

3. Adun jer semua bahan yang ditumbuk tadi dgn kacang kelisa & taugeh.. Hah! Jgn lupa letak garam dan gula sikit. Bg rasa dia best! Kalau nak masak sikit boleh perah asam limau! KEBABOM!


Hah! Amender lak nih?? Hehe..

SAMBAL PARU lorh..

Cenggini nak buatnyer. Tapi kali ni tak best cam dulu. Entah ngapaie...

Cara2nya:

1. Paru tu rebus then potong then goreng dgn garam dan kunyit. Ketepikan!

2. Blend 20 biji cili kering dgn 1 labu bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 sudu kecil belacan, sebatang serai.

3. Tumis dalam minyak yg goreng paru tadi. Biar sampai pecah minyak. Masukkan garam & gula secukup rasa. Arr.. jgn lupa asam keping & kalau masing kurang rasanya masukkan perahan asam jawa or guna paste ADABI pon voleeyhh... Sukehati la.

4. Dah masak dan rasa dah okay, masukkan paru, gaul sebati dan boleh MAKAN!



SEKIAN.. itu saja dari saya hari ni... Jam menunjukkan kul 4.32. Mata dah rasa nak tutup. ADoi... Rabu ni start FINAL EXAM hapa benda pun tak baca lagi. PEMALAS DONG.

Aku ni dah macam salah pilih kos. Patutnya aku pilih kos.. err.. tgk gambaq2 aku pun tau kan! hahahhaaa...

SALAM..... =))


No comments:

Post a Comment